Γλυκό καρπούζι Με ή χωρίς ασβέστη

Εάν δεν έχετε φάει το συγκεκριμένο γλυκό του κουταλιού δεν ξέρετε τι χάνεται! Από τα πιο ωραία γλυκά … τραγανό, νόστιμο και πολύ εμφανίσιμο. Τώρα είναι η εποχή που τα καρπούζια πωλούνται σε πολύ καλή τιμή, ευκαιρία λοιπόν να φτιάξετε το δικό σας γλυκό καρπούζι.
Υλικά:
1 Χοντρόφλουδο καρπούζι
Ζάχαρη
Ασβέστη(προαιρετικά)
Λεμόνι
Αρμπαρόριζα
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το πράσινο μέρος του καρπουζιού και φυσικά και τη ψίχα, το κόκκινο.
Για τη ζάχαρη να υπολογίσετε τα 2/3 του βάρους των φλουδών. Δηλαδή αν η φλούδα ζυγίζει 900 γρ. η ζάχαρη να είναι 600γρ. Θα χρειαστείτε και νερό. Οπωσδήποτε το ίδιο βάρος με τη φλούδα πρέπει να είναι το νερό, και ίσως να χρειαστεί και παραπάνω αν το καρπούζι αργεί να βράσει και το σιρόπι δένει γρήγορα.
Κόβετε τη φλούδα σε κομμάτια, όπως θα θέλετε να τα σερβίρετε, με το βράσιμο δε θα συρρικνωθούν. Μικρά ή μεγάλα, μακρόστενα ή ρόμβους εσείς διαλέγετε.
Αν υπάρχει 1 κουταλάκι του γλυκού ασβέστης, διαλύστε τον σε νερό και αφήστε εκεί τα κομμάτια για 2 τουλάχιστον ώρες (κάποιες νοικοκυρές το αφήνουν όλη νύχτα). Αν δεν έχετε ασβέστη δεν υπάρχει πρόβλημα θα βγεί το ίδιο νόστιμο. Στη συνέχεια τα μουλιάζετε σε νερό για καμιά ωρίτσα να φύγει ο ασβέστης όσο περισσότερο γίνεται.
Τα στραγγίζετε και αρχίζετε το βράσιμο με τη ζάχαρη. Προσθέστε μερικές κουταλιές σούπας από το ζουμάκι της ψίχας, δίνει ωραίο χρώμα..
Περιμένετε μέχρι να δέσει το σιρόπι και προς το τέλος προσθέτετε το χυμό ενός λεμονιού (φυσικό συντηρητικό) και το μυρωδικό που προτιμάτε: κλωναράκι αρμπαρόριζα ή βανίλια. Δε θα χρειαστεί να το ξαφρίζετε όπως γίνεται με άλλα γλυκά.
Καθώς το καρπούζι βράζει θα το δείτε να χάνει την ασπρίλα του και να γίνεται όλο και πιο διάφανο, με μερικά ‘νευράκια’ σαν φλεβίτσες να ξεχωρίζουν. Μερικά κομμάτια μπορεί να κρατήσουν έναν πυρήνα λιγότερο διάφανο αλλά δεν πειράζει. Το γλυκό έχει ήδη γίνει. Όσο μικρότερα τα κομμάτια σας τόσο πιο γρήγορα θα βράσουν, και πιο διάφανα θα γίνουν.
Πηγή: http://nisteia.wordpress.com/2011/06/22/glyko-karpouzi/karpouzi 1 - Γλυκό καρπούζι Με ή χωρίς ασβέστη

katevase dorean xromoselides gia paidia

Ακολούθησε το soso.gr στο Pinterest!

Visit soso.gr's profile on Pinterest.
August 15, 2012 anastasia