Η Κοκκινοσκουφίτσα του Σύμουρ Μπάραμπ στη Λυρική Σκηνή

Η ανατρεπτική παιδική όπερα του Σύμουρ Μπάραμπ έρχεται να μαγέψει τους μικρούς, αλλά και μεγάλους φίλους της Εθνικής …
Λυρικής Σκηνής. Το γνωστό παραμύθι του Σαρλ Περώ, με λίγο διαφορετική εξέλιξη, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τη μορφή της παιδικής όπερας.

Δεν είναι ο λύκος εκείνος που τρομοκρατεί την Κοκκινοσκουφίτσα αλλά εκείνη που κατορθώνει να τον εξουδετερώσει, μιλώντας του για καραμέλες και γλυκά που τον κάνουν να χάσει τελείως την όρεξή του.
Μετά τη μεγάλη περσινή επιτυχία του Παπουτσωμένου Γάτου του Θωμά Μοσχόπουλου, φέτος τη σκηνοθεσία της παιδικής παραγωγής της ΕΛΣ, αναλαμβάνει ένας νέος σκηνοθέτης, ο Δημήτρης Καραντζάς, ο οποίος έχει ήδη δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής στο θέατρο. Την προηγούμενη σεζόν σκηνοθέτησε τον θρυλικό Οδυσσεβάχ της Ξένιας Καλογεροπούλου στη Μικρή Πόρτα, ενώ το καλοκαίρι έλαβε εξαιρετικές κριτικές για την παράσταση Ο μικρός Έγιολφ του Ίψεν, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Δυο λόγια για το έργο

Η Κοκκινοσκουφίτσα βασίζεται στο γνωστό παραμύθι του Σαρλ Περώ. Τη μουσική συνέθεσε το 1962 ο Αμερικανός συνθέτης πιανίστας και οργανίστας Σύμουρ Μπάραμπ, ο οποίος έγραψε και το ποιητικό κείμενο. Το έργο προβλέπει τρεις ερμηνευτές, υψίφωνο, μεσόφωνο και βαρύτονο, οι οποίοι μοιράζονται τους συνολικά πέντε ρόλους. Προβλέπει, επίσης, ορχήστρα δωματίου. Η Κοκκινοσκουφίτσα πρωτοπαρουσιάστηκε στις 13 Οκτωβρίου 1963 στη Νέα Υόρκη και υπήρξε η πρώτη όπερα Αμερικανού συνθέτη που παρουσιάστηκε στην Κίνα μεταπολεμικά, το 1981.

Σύνοψη / Ο κακός Λύκος τριγυρνά μόνος στο δάσος. Είναι πολύ πεινασμένος, διψάει και γυρεύει να φάει την Κοκκινοσκουφίτσα, που του έχουν πει ότι μένει εκεί κοντά. Βλέπετε, ο κακός Λύκος δεν τρώει χόρτα, φρούτα και λαχανικά. Και το χειρότερο; Σιχαίνεται τις καραμέλες και τα γλυκά! Και μόνο να ακούσει για καραμέλες και σιρόπια, πονάει φοβερά η κοιλιά του.

Η Κοκκινοσκουφίτσα είναι σπίτι με τη Μητέρα της. Μόλις έχει τελειώσει το φαγητό, όταν χτυπά το τηλέφωνο. Είναι η Γιαγιά της, που είναι πολύ άρρωστη. Η Μητέρα γεμίζει ένα καλάθι με τρόφιμα και ετοιμάζεται να της τα πάει. Όμως, η Κοκκινοσκουφίτσα προσφέρεται να πάει εκείνη στη Γιαγιά της. Έχει τελειώσει τα μαθήματά της και υπόσχεται να επιστρέψει γρήγορα, πριν σκοτεινιάσει. Η Μητέρα την αφήνει, αφού η ίδια έχει να κάνει πολλές δουλειές στο σπίτι. Τη συμβουλεύει όμως να προσέχει, στο δρόμο να μη μιλά σε ξένους και κυρίως να μην πάρει γλυκά ή καραμέλες από κανέναν.

Έτσι λοιπόν, η Κοκκινοσκουφίτσα παίρνει το καλάθι και ξεκινά για τη Γιαγιά. Όμως στο δάσος βλέπει ένα σωρό ωραία πράγματα, λουλούδια, ζωάκια και υπέροχες, ώριμες, ζουμερές κόκκινες φράουλες. Αρχίζει να χαζεύει, να παίζει με τα πουλιά και να μαζεύει φράουλες. Τότε, εμφανίζεται μπροστά της ο Λύκος, ο οποίος τη διαβεβαιώνει ότι δεν είναι ξένος: Μάλιστα, για να αποδείξει ότι τη γνωρίζει, τη φωνάζει με το όνομά της. Ήσυχη πια, πως δεν κινδυνεύει, η Κοκκινοσκουφίτσα πιάνει μαζί του την κουβέντα και του λέει ότι πηγαίνει στην άρρωστη Γιαγιά της. Ο Λύκος, που αμέσως βάζει πονηρές σκέψεις με το νου του, υποκρίνεται ότι ενδιαφέρεται και δείχνει να τη συμπονά. Τότε, η Κοκκινοσκουφίτσα του λέει ότι μέσα στο καλάθι της έχει ένα σωρό υπέροχα γλυκά: Ρολά κανέλας με ζεστό μέλι, ζαχαρωτά, λεμονάδες. Θα μαζέψει και υπέροχες ώριμες φράουλες από τον αγρό και όλα μαζί θα τα πάει στην αγαπημένη της Γιαγιά. Και μόνο που τα ακούει όλα αυτά ο Λύκος αρχίζει να ανακατεύεται διότι, όπως είπαμε, τα γλυκά δεν του αρέσουν καθόλου. Αναστατωμένος, φεύγει κι έτσι η Κοκκινοσκουφίτσα, χωρίς να το ξέρει, γλιτώνει το κακό. Όμως ο Λύκος δεν παραιτείται έτσι εύκολα. Αποφασίζει να πάει στο σπίτι της Γιαγιάς: σκοπεύει πρώτα να φάει τη Γιαγιά και στη συνέχεια την ίδια την Κοκκινοσκουφίτσα.

Η Γιαγιά είναι άρρωστη στο σπίτι της. Η Μητέρα, η οποία ανησυχεί μήπως συνέβη κάτι στην Κοκκινοσκουφίτσα, παίρνει τηλέφωνο στη Γιαγιά να μάθει εάν έφτασε. Η Γιαγιά την καθησυχάζει. Όμως, να που πριν την Κοκκινοσκουφίτσα φτάνει στο σπίτι της Γιαγιάς ο κακός Λύκος. Χτυπά την πόρτα, ξεγελάει την Γιαγιά και μόλις εκείνη του ανοίγει, αρχίζει να την κυνηγά. Όμως, η Γιαγιά προλαβαίνει να μπει στη ντουλάπα και να κλειδωθεί από μέσα. Εκείνη τη στιγμή χτυπά και πάλι η πόρτα: Είναι η Κοκκινοσκουφίτσα που έφτασε με το καλαθάκι γεμάτο να δει την άρρωστη Γιαγιά της. Γρήγορα ο Λύκος μεταμφιέζεται σε Γιαγιά και ξαπλώνει στο κρεβάτι. Μόλις όμως μπαίνει στο σπίτι η Κοκκινοσκουφίτσα, ο Λύκος την αρπάζει για να τη φάει. Η Κοκκινοσκουφίτσα μετανιώνει που δεν άκουσε τη Μητέρα της και σταμάτησε να μαζέψει φράουλες. Φράουλες είπε; Φράουλες με ζάχαρη άχνη και σαντιγί; Μούρα ζελέ και φρέσκο παντεσπάνι; Δαμασκηνόπιτα με βύσσινο και μήλα βουτηγμένα σε σιρόπι καραμέλα; Και μόνο που τα ακούει όλα αυτά ο Λύκος ανακατεύεται, χάνει την όρεξή του και φεύγει τρέχοντας από το σπίτι.

Όμως, δεν το βάζει κάτω και επιστρέφει. Χτυπά πάλι την πόρτα, όμως τώρα η Γιαγιά και η Κοκκινοσκουφίτσα δεν τον αφήνουν να μπει. Βλέπουν από το παράθυρο έναν Ξυλοκόπο που κόβει ξύλα με το τσεκούρι και τον φωνάζουν να τις βοηθήσει. Μόλις το ακούει αυτό, ο Λύκος το βάζει γρήγορα στα πόδια. Όμως ο Ξυλοκόπος τον κυνηγά. Για να τον βοηθήσει, η Κοκκινοσκουφίτσα φωνάζει προς την κατεύθυνση του Λύκου τα ονόματα διάφορων γλυκών. Ο Λύκος και μόνο που τα ακούει, ανακατεύεται και πέφτει κάτω. Έτσι, τελικά ο Ξυλοκόπος τον πιάνει και τον σκοτώνει. Η Γιαγιά και η Κοκκινοσκουφίτσα γλίτωσαν και η Κοκκινοσκουφίτσα υπόσχεται στη Μητέρα της ότι από δω και πέρα θα είναι πάντοτε υπάκουη, γιατί το πάθημα της έγινε μάθημα.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Μετάφραση & προσαρμογή ποιητικού κειμένου: Νικολέττα Χατζοπούλου
Σκηνικά: Ελένη Μανωλοπούλου
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Κινησιολογία: Ζωή Χατζηαντωνίου
Συμμετέχει η Ορχήστρα της Παιδικής Σκηνής της ΕΛΣ

Τοποθεσία     Θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας 59-61, Αθήνα (σταθμός μετρό Πανεπιστήμιο)
Ημερομηνία     Πρεμιέρα: Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012, στις 20.00
Ημερομηνίες Παραστάσεων: 3, 4, 7, 10, 11, 15, 18, 21, 25, 29 Νοεμβρίου 2012 2, 9, 15, 16, 19, 20, 22, 23, 27, 28, 29, 30 Δεκεμβρίου 2012
2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 13, 19, 20, 22, 23, 24, 25, 26 Ιανουαρίου 2013
3, 10, 13, 16, 17, 24 Φεβρουαρίου 2013, 3, 10, 17, 21, 22, 24, 27, 30, 31 Μαρτίου 2013, 3, 5, 6, 7, 14, 21, 28 Απριλίου 2013. Ώρα έναρξης παραστάσεων: 11.00
Τιμές εισιτηρίων     25, 20, 15, 10 ευρώ – Στις παραστάσεις του Σαββάτου (εκτός της πρεμιέρας) όλες οι κατηγορίες εισιτηρίων διατίθενται με 20% έκπτωση στο πλαίσιο της κοινωνικής τιμολογιακής πολιτικής της ΕΛΣ
Προπώληση εισιτηρίων     Ταμεία τoυ ΘΕΑΤΡΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ. Ακαδημίας 59-61, Αθήνα, Καθημερινά 9.00–21.00. Τηλ. πωλήσεις 210 3662 100, 210 3612 461, 210 3643 725
Ηλεκτρονική προπώληση www.nationalopera.gr – ΟΜΑΔΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ Τηλ. 210 3711 342, 210 3711 200kokkinoskoufitsa 1 - Η Κοκκινοσκουφίτσα του Σύμουρ Μπάραμπ στη Λυρική Σκηνή

katevase dorean xromoselides gia paidia

Ακολούθησε το soso.gr στο Pinterest!

Visit soso.gr's profile on Pinterest.
November 4, 2012 anastasia