Γιατί κλαίει το μωρό μου;

Όλοι γνωρίζουμε ότι για τα μωρά το κλάμα είναι ο βασικός τρόπος επικοινωνίας τους με τον έξω κόσμο, μια και δεν είναι σε θέση να μιλήσουν. Πολλές φορές όμως οι γονείς δυσκολεύονται να «μεταφράσουν» το κλάμα του μωρού τους και έτσι αδυνατούν να του δώσουν αυτό που εκείνο ζητάει την συγκεκριμένη στιγμή. Γιατί όμως κλαίει ένα βρέφος; Παρακάτω ακολουθούν κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους συνήθως κλαίει το μωράκι σας.

moro klaiei_13

-Γιατί πεινάει
Όταν ένα βρέφος κλαίει, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να σκεφτείτε είναι ότι πεινάει.

moro klaiei_11

Πώς θα αναγνωρίσετε όμως τα πρώιμα σημάδια πείνας; Αν το μωρό σας κάνει κινήσεις πιπιλίσματος, ανοιγοκλείνει το στόμα του, γλείφει τα χείλια του, κάνει γκριμάτσες, βγάζει αναστεναγμούς, βάζει τα χέρια του στο στόμα ή αρχίζει να κουνά τα άκρα του και να γίνεται πιο νευρικό, τότε σημαίνει ότι το μωράκι ζητά τροφή και θα πρέπει να το ταΐσετε.

– Γιατί είναι λερωμένη η πάνα του
Μερικά βρέφη σας ενημερώνουν με τον τρόπο τους ότι η πάνα τους είναι βρεγμένη ή λερωμένη, ενώ άλλα ανέχονται αυτή την κατάσταση για πολλή ώρα και δεν διαμαρτύρονται.

moro klaiei_12

Το πιο απλό πράγμα είναι να το ελέγξετε. Μην ξεχνάτε να αλλάζετε την πάνα του μωρού σας πριν το φαγητό για να νιώθει πιο άνετα και να φάει το φαγητό του πιο ήρεμα.

– Γιατί θέλει να κοιμηθεί
Η διάρκεια του ύπνου διαφέρει από βρέφος σε βρέφος. Τα νεογνά και τα βρέφη μέχρι 3 μηνών κοιμούνται περίπου 16 με 20 ώρες την ημέρα. Ο συνεχής ύπνος τους διαρκεί περίπου 4-6 ώρες. Μερικά βρέφη, όμως, κοιμούνται μέχρι και 8 ώρες, ενώ άλλα ξυπνούν για να φάνε κάθε 2-3 ώρες. Απλά ακολουθήστε τους βιορυθμούς τους.

– Γιατί θέλει αγκαλιά και κουβέντα
Τα μωρά μπορεί να κλαίνε γιατί χρειάζονται αγκαλιά και κουβέντα.

moro klaiei_10

Τους αρέσει να βλέπουν το πρόσωπο κυρίως της μητέρας του, αλλά και άλλων (πατέρα, γιαγιάς, παππού). Θέλουν να τους λέτε κουβεντούλες, να αγγίζουν το δέρμα σας, να μυρίζονται τη οσμή σας και να νιώθουν το χάδι σας στο πρόσωπο ή το κεφάλι τους. Καλό είναι λοιπόν να έχετε το μωρό κοντά σας πιο πολλή ώρα, ενώ συγχρόνως μπορείτε να ασχολείστε με κάτι άλλο. Μη φοβάστε ότι θα το κάνετε κακομαθημένο γιατί αυτό δεν συμβαίνει σ’ αυτήν την ηλικία αλλά αργότερα.

– Γιατί βγάζει δοντάκια
Τα πιο πολλά βρέφη βγάζουν τα πρώτα τους δοντάκια μεταξύ 5-8 μηνών. Σε μερικά η οδοντοφυΐα μπορεί να αρχίσει νωρίτερα ή και αργότερα. Τα πρώτα δόντια που εμφανίζονται είναι συνήθως τα κάτω μπροστινά και τα πάνω μπροστινά και ακολουθούν οι άνω πλάγιοι τομείς και οι κάτω πλάγιοι τομείς. Η οδοντοφυΐα των πρώτων δοντιών (20) συμπληρώνεται στην ηλικία των 2,5 -3 ετών.

moro klaiei_8

-Γιατί είναι άρρωστο
Εάν έχετε ελέγξει τους πιο βασικούς λόγους για τους οποίους το μωρό σας μπορεί να είναι ανήσυχο ή να κλαίει και έχετε δοκιμάσει διάφορους τρόπους να το κάνετε να ηρεμήσει και αυτό εξακολουθεί να κλαίει, μην ξεχνάτε ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο να είναι άρρωστο. Απλά πάρτε του τη θερμοκρασία και εάν έχει πυρετό ψάξτε και για άλλα συμπτώματα κάποιας αρρώστιας και στο μεταξύ επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

Της Δήμητρας Μπιλάλη

katevase dorean xromoselides gia paidia

Ακολούθησε το soso.gr στο Pinterest!

Visit soso.gr's profile on Pinterest.

Μου αρέσει να γράφω αλλά πιο πολύ να διαβάζω. Το internet έχει αλλάξει τον τρόπο που σκέφτομαι και πάω συνεχώς από το ένα θέμα στο άλλο. Χρειάζομαι focus!

February 21, 2014 Katerina