Γιατί κλαίει το μωρό μου;

Όλοι γνωρίζουμε ότι για τα μωρά το κλάμα είναι ο βασικός τρόπος επικοινωνίας τους με τον έξω κόσμο, μια και δεν είναι σε θέση να μιλήσουν. Πολλές φορές όμως οι γονείς δυσκολεύονται να «μεταφράσουν» το κλάμα του μωρού τους και έτσι αδυνατούν να του δώσουν αυτό που εκείνο ζητάει την συγκεκριμένη στιγμή. Γιατί όμως κλαίει ένα βρέφος; Παρακάτω ακολουθούν κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους συνήθως κλαίει το μωράκι σας.

 

-Γιατί πεινάει

Όταν ένα βρέφος κλαίει, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να σκεφτείτε είναι ότι πεινάει.

Πώς θα αναγνωρίσετε όμως τα πρώιμα σημάδια πείνας; Αν το μωρό σας κάνει κινήσεις πιπιλίσματος, ανοιγοκλείνει το στόμα του, γλείφει τα χείλια του, κάνει γκριμάτσες, βγάζει αναστεναγμούς, βάζει τα χέρια του στο στόμα ή αρχίζει να κουνά τα άκρα του και να γίνεται πιο νευρικό, τότε σημαίνει ότι το μωράκι ζητά τροφή και θα πρέπει να το ταΐσετε.

– Γιατί είναι λερωμένη η πάνα του

Μερικά βρέφη σας ενημερώνουν με τον τρόπο τους ότι η πάνα τους είναι βρεγμένη ή λερωμένη, ενώ άλλα ανέχονται αυτή την κατάσταση για πολλή ώρα και δεν διαμαρτύρονται.

Το πιο απλό πράγμα είναι να το ελέγξετε. Μην ξεχνάτε να αλλάζετε την πάνα του μωρού σας πριν το φαγητό για να νιώθει πιο άνετα και να φάει το φαγητό του πιο ήρεμα.

– Γιατί θέλει να κοιμηθεί

Η διάρκεια του ύπνου διαφέρει από βρέφος σε βρέφος. Τα νεογνά και τα βρέφη μέχρι 3 μηνών κοιμούνται περίπου 16 με 20 ώρες την ημέρα. Ο συνεχής ύπνος τους διαρκεί περίπου 4-6 ώρες. Μερικά βρέφη, όμως, κοιμούνται μέχρι και 8 ώρες, ενώ άλλα ξυπνούν για να φάνε κάθε 2-3 ώρες. Απλά ακολουθήστε τους βιορυθμούς τους.

– Γιατί θέλει αγκαλιά και κουβέντα

Τα μωρά μπορεί να κλαίνε γιατί χρειάζονται αγκαλιά και κουβέντα.

Τους αρέσει να βλέπουν το πρόσωπο κυρίως της μητέρας του, αλλά και άλλων (πατέρα, γιαγιάς, παππού). Θέλουν να τους λέτε κουβεντούλες, να αγγίζουν το δέρμα σας, να μυρίζονται τη οσμή σας και να νιώθουν το χάδι σας στο πρόσωπο ή το κεφάλι τους. Καλό είναι λοιπόν να έχετε το μωρό κοντά σας πιο πολλή ώρα, ενώ συγχρόνως μπορείτε να ασχολείστε με κάτι άλλο. Μη φοβάστε ότι θα το κάνετε κακομαθημένο γιατί αυτό δεν συμβαίνει σ’ αυτήν την ηλικία αλλά αργότερα.

– Γιατί βγάζει δοντάκια

Τα πιο πολλά βρέφη βγάζουν τα πρώτα τους δοντάκια μεταξύ 5-8 μηνών. Σε μερικά η οδοντοφυΐα μπορεί να αρχίσει νωρίτερα ή και αργότερα. Τα πρώτα δόντια που εμφανίζονται είναι συνήθως τα κάτω μπροστινά και τα πάνω μπροστινά και ακολουθούν οι άνω πλάγιοι τομείς και οι κάτω πλάγιοι τομείς. Η οδοντοφυΐα των πρώτων δοντιών (20) συμπληρώνεται στην ηλικία των 2,5 -3 ετών.

 

-Γιατί είναι άρρωστο

Εάν έχετε ελέγξει τους πιο βασικούς λόγους για τους οποίους το μωρό σας μπορεί να είναι ανήσυχο ή να κλαίει και έχετε δοκιμάσει διάφορους τρόπους να το κάνετε να ηρεμήσει και αυτό εξακολουθεί να κλαίει, μην ξεχνάτε ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο να είναι άρρωστο. Απλά πάρτε του τη θερμοκρασία και εάν έχει πυρετό ψάξτε και για άλλα συμπτώματα κάποιας αρρώστιας και στο μεταξύ επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

Της Δήμητρας Μπιλάλη

katevase dorean xromoselides gia paidia

Ακολούθησε το soso.gr στο Pinterest!

Visit soso.gr's profile on Pinterest.
February 21, 2014 Katerina