Αναζωογονήστε το πνεύμα σας με παστέλ χρώματα!

Η άνοιξη είναι προ των πυλών και συνήθως μαζί με την ηλιοφάνεια έρχεται και η όρεξη για ανανέωση και αλλαγές στον χώρο μας. Τι θα λέγατε λοιπόν για ένα φρεσκαρισματάκι στο χρώμα των τοίχων;

Η Benjamin Moore, ίσως η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χρώματος παγκοσμίως, με έδρα τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε το «Χρώμα της Χρονιάς» για το 2014. Και δεν είναι άλλο από το απαλό γαλάζιο του ουρανού (Breath of Fresh Air).

Τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός ότι έχει γίνει μια στροφή προς τις παστέλ αποχρώσεις, στα χρώματα εκείνα που διαθέτουν «ελαφρύτερο άγγιγμα». Και ενώ για αρκετό διάστημα ήταν στη μόδα το γκρι σε χαμηλούς τόνους, τη θέση του πλέον φαίνεται να παίρνουν τα μπλε, τα πράσινα, τα ροζ αλλά και οι αποχρώσεις της λεβάντας.

Όπως υποστηρίζει η Benjamin Moore «τα παστέλ χρώματα μαλακώνουν, φιλτράρουν και αναζωογονούν το πνεύμα, χωρίς να είναι πολύ δυνατά. Μπορούν να κάνουν ένα δωμάτιο χαρούμενο και να κολακεύσουν τα υπάρχοντά σου και την τέχνη σου. Αυτά τα νέα χρώματα τα ονομάζουμε ουδέτερα και μεταξύ αυτών είναι και το Breath of Fresh Air. Πρόκειται για ένα χρώμα πολύ ελαφρύ, πολύ φρέσκο και πολύ γαλήνιο».

 

Όπως εξηγεί η εταιρεία, «παρά το γεγονός ότι όλα τα χρώματα υφίστανται μεταβολές που οφείλονται στην ποσότητα του φυσικού φωτός στον χώρο, το συγκεκριμένο παραμένει πάντα κατευναστικό. Είναι ήσυχο, ζεστό και παγερά φρέσκο ​​ταυτόχρονα. Εξ ου και το όνομα: Breath of Fresh Air».

Στο ίδιο όμως πνεύμα των φυσικών και ουδέτερων αποχρώσεων κινούνται γενικότερα οι τάσεις στα χρώματα. Αυτές ωστόσο δεν περιορίζονται στα κλασικά μπεζ, κρεμ, καφέ και γκρι που έχουμε συνηθίσει, αλλά ενώνονται και σε νέους συνδυασμούς με παστέλ χρώματα όπως το πράσινο, το ροζ, το μπλε, το μοβ και το λιλά, σε τέτοιες αναλογίες ώστε να παραμένουν διακριτικά, προσδίδοντας όμως ταυτόχρονα στον χώρο την επιθυμητή φρεσκάδα και ζωντάνια.

 

Τα νέα παστέλ χρώματα, που όπως όλα δείχνουν ήρθαν για να μείνουν, είναι τα γήινα πράσινα, τα ουδέτερα ροζ, όλες οι αποχρώσεις του μπλε, το δαμασκηνί και το χρώμα της λεβάντας.

Η αντιπρόταση ωστόσο έρχεται από μια άλλη μεγάλη αμερικανική εταιρεία, εξειδικευμένη στο κομμάτι του χρώματος, την Pantone, η οποία ανακήρυξε ως «Χρώμα της Χρονιάς» για το 2014 το φωτεινό μοβ της ορχιδέας (Radiant Orchid).

 

Πρόκειται για ένα μυστηριώδες χρώμα μεταξύ μοβ και ροζ, το οποίο συνδυάζεται ιδανικά με ουδέτερα χρώματα για ισορροπία, αλλά εξίσου υπέροχα με πράσινες και πετρόλ αποχρώσεις για περισσότερο «παιχνίδι» και ένταση.

Οι προτάσεις της για την άνοιξη του 2014 στρέφονται γύρω από παρόμοιες αποχρώσεις, δηλαδή ροζ, μοβ, μπλε και πράσινες, αλλά σε πιο έντονους τόνους.

Αν όμως ανήκετε σε αυτούς που η ιδέα του να βάψετε όλο το σπίτι σε μοβ τόνους φαντάζει παράτολμη, τότε θα μπορούσατε κάλλιστα να επιλέξετε την ασφαλή οδό, βάφοντας μόνο έναν τοίχο και υιοθετώντας έτσι το λεγόμενο «accent wall».

 

Πώς όμως θα επιλέξετε τον σωστό τοίχο; Συνήθως επιλέγουμε εκείνον τον τοίχο του δωματίου στον οποίο θέλουμε να δώσουμε έμφαση, π.χ., αυτόν που είναι πίσω από το κρεβάτι, το τζάκι ή τη βιβλιοθήκη μας.

 

Κάντε λοιπόν την έρευνά σας, μελετήστε τον χώρο σας, διαλέξτε το χρώμα που ταιριάζει στα γούστα σας και ανανεώστε το σπίτι και την διάθεσή σας!

Της Δήμητρας Μπιλάλη

katevase dorean xromoselides gia paidia

Ακολούθησε το soso.gr στο Pinterest!

Visit soso.gr's profile on Pinterest.
February 22, 2014 Katerina