Βάλτε το μωράκι σας για ύπνο!

Ένα από τα βασικά προβλήματα που συνήθως αντιμετωπίζουν οι νέοι γονείς είναι ό,τι έχει να κάνει με τον ύπνο του βρέφους.

Δυστυχώς κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής ενός μωρού δεν υπάρχουν κανόνες και έτσι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, καθώς το νεογέννητο κοιμάται και ξυπνά όποτε θέλει και όπου θέλει. Έτσι, λοιπόν, το καλύτερο που έχει να κάνει κάθε γονιός είναι να οπλιστεί με υπομονή και να ενημερωθεί όσο καλύτερα μπορεί πάνω στο θέμα, ώστε να γνωρίζει τι πρόκειται να επακολουθήσει και έτσι να αρχίσει σταδιακά να προσαρμόζεται στους βιορυθμούς του βρέφους.

 

Όταν πρόκειται για λίγο μεγαλύτερα παιδάκια, λειτουργεί πολύ κατευναστικά ένα παιχνιδάκι. Δώστε τους ένα αρκουδάκι ή ένα άλλο λούτρινο ζωάκι για να παίξουν μαζί του. Το ίδιο ηρεμιστικά μπορεί να λειτουργήσει και μια χνουδωτή κουβερτούλα, που θα του δημιουργήσει μια αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς. Μην ξεχνάτε ότι το παιχνιδάκι αυτό πρέπει να έρχεται συχνά σε επαφή με τη μητέρα και έτσι να «εγκλωβίζει» τη μυρωδιά της, γεγονός πολύ σημαντικό για τα βρέφη, τα οποία έχουν πολύ ανεπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης. Η μυρωδιά της μητέρας τους είναι καταλυτική, σε βαθμό που μπορεί να τα χαλαρώσει τόσο ώστε να ξανακοιμηθούν, σε περίπτωση που ξυπνήσουν κλαίγοντας μέσα στη νύχτα.

 

Είναι επίσης σημαντικό να είστε σε θέση να διακρίνετε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μωράκι σας, αν δηλαδή κοιμάται κανονικά ή είναι μισοκοιμισμένο. Για το βρέφος είναι πολύ εύκολη η μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο και όταν αυτό έχει αρχίσει να αποκοιμιέται θα πρέπει ο γονιός να το πάει στο κρεβατάκι ή στην κούνια του, ώστε να συνεχίσει εκεί τον ύπνο του.

 

Κάτι που επίσης θα πρέπει να μάθει να ξεχωρίζει το μωρό είναι τη μέρα από τη νύχτα. Αυτό που μπορεί να κάνουν λοιπόν οι γονείς για να βοηθήσουν το βρέφος να ξεχωρίσει τον μεσημεριανό από τον βραδινό ύπνο, είναι να χρησιμοποιήσουν κάποια τελετουργικά, κάποιες συνήθειες δηλαδή που θα τις συνδέσουν με συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα. Για παράδειγμα, ο βραδινός ύπνος μπορεί να συνδυαστεί με ένα μπανάκι που θα προηγηθεί, με ένα νανούρισμα, ένα παραμύθι, με χαλαρωτική μουσική αλλά και την συσκότιση του δωματίου. Για τον μεσημεριανό ύπνο, ο οποίος θα πρέπει να είναι μικρότερος σε διάρκεια, θα πρέπει να ακολουθείται διαφορετική «ιεροτελεστία».

 

Κάτι που επίσης θα βοηθήσει τα μωρά στο να αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ μέρας και νύχτας είναι τα γεύματά τους, τα οποία θα πρέπει να διαφέρουν ανάλογα με την ώρα. Τα μεσημεριανά γεύματα θα πρέπει να είναι πιο κοινωνικά και να συνοδεύονται από κουβέντα και παιχνίδια. Αντίθετα, στα βραδινά θα πρέπει να υπάρχει μια πιο χαλαρή και ήρεμη διάθεση, το φως να είναι χαμηλωμένο και ο γονιός να αποφεύγει να μιλά στο μωρό.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο νυχτερινό κλάμα, οι γονείς θα πρέπει να αντιδρούν, αφού πρώτα έχουν αφήσει το μωράκι να κλάψει για κάποια λεπτά και να μην σπεύδουν αμέσως να το καθησυχάσουν.

 

Μετά την ηλικία των 6 μηνών, θα πρέπει να περάσουν 2 λεπτά κλάματος, προτού ο γονιός πάει στο δωμάτιο για να το χαϊδέψει και να το ηρεμήσει. Σταδιακά, το χρονικό διάστημα της αναμονής θα πρέπει να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, έως ότου το μωράκι μάθει να κοιμάται μόνο του.

Της Δήμητρας Μπιλάλη

katevase dorean xromoselides gia paidia

Ακολούθησε το soso.gr στο Pinterest!

Visit soso.gr's profile on Pinterest.
March 7, 2014 Katerina