Σπιτικά καλλυντικά: Όμορφη και δροσερή με ό,τι έχεις στο ψυγείο!

Το μόνο που χρειάζεται για να είσαι όμορφη και δροσερή είναι μερικές αγνές πρώτες ύλες, που οι περισσότερες διαθέτουμε στο σπίτι μας, φαντασία και λίγο από τον χρόνο μας!

Οι εποχές που εμείς οι γυναίκες ξοδεύαμε δεκάδες ευρώ για την αγορά καλλυντικών προϊόντων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Το ότι ζούμε όμως σε περίοδο κρίσης, όπου οι συνθήκες μας αναγκάζουν να επαναξιολογήσουμε τις προτεραιότητές μας, δεν σημαίνει φυσικά ότι θα σταματήσουμε και να περιποιούμαστε τον εαυτό μας.

Κάθε γυναίκα έχει ανάγκη να δείχνει και να νιώθει όμορφη. Και αυτό, σε αντίθεση με ότι πιστεύαμε μέχρι πρότινος, δεν είναι απαραίτητο να μας κοστίζει «τα μαλλιά της κεφαλής μας»! Να είστε σίγουρες ότι πέρα από την οικονομία στην τσέπη σας, η διαφορά στην επιδερμίδα σας θα σας εκπλήξει!

 

Τα συνηθέστερα υλικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή σπιτικών κρεμών προσώπου είναι:
-Τα φρούτα και τα λαχανικά (μπανάνα, ακτινίδιο, μήλο, ροδάκινο, αβοκάντο, ντομάτα, αγγούρι, καρότο κ.ά.).

Μια από τις μεγαλύτερες ανάγκες των κυττάρων και των ιστών είναι η ανάγκη για ενέργεια, η οποία μπορεί να τροφοδοτηθεί από τα σάκχαρα των φρούτων. Αξίζει επίσης να αναφερθεί, ότι καθώς μια γυναίκα μεγαλώνει, η ανάγκη απομάκρυνσης των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας του προσώπου αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Σε αυτή ακριβώς τη διαδικασία μπορούν να βοηθήσουν ορισμένα οξέα που βρίσκονται στα φρούτα.

 

-Τα γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, αβγό), που ενυδατώνουν την επιδερμίδα.
-Το ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα φυτικά έλαια, στα οποία εντοπίζουμε τη λεκιθίνη, ένα σημαντικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών.
-Τα μπαχαρικά (με επικρατέστερο την κανέλα) και φυσικά το μέλι, γνωστό για τις βακτηριοστατικές του ιδιότητες αλλά για την θεραπευτική του δράση σε εγκαύματα και πληγές.

 

Είναι πολύ σημαντικό επίσης να γνωρίζουμε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ορισμένες βιταμίνες στην υγεία της επιδερμίδας μας. Αυτές είναι η βιταμίνη Α, η οποία δρα σαν ορμόνη για τα κύτταρα του δέρματος, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητες για όλες τις μεταβολικές διαδικασίες και βιταμίνη Ε που δρα ως αντιοξειδωτικό και προστατεύει την επιδερμίδα του προσώπου.

 

Παρακάτω ακολουθούν δύο πολύ απλές συνταγές, για να φτιάξετε μόνες σας με λίγα υλικά, εύκολα και οικονομικά, τις δικές σας κρέμες για το πρόσωπο και για τα μάτια.

Σπιτική μάσκα για νεανική και σφριγηλή επιδερμίδα

Συστατικά:

  • 1 κουταλιά της σούπας μαγιά μπύρας
  • 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι

Βάζουμε τη μαγιά στο γιαούρτι, ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για μια ολόκληρη νύχτα. Την επόμενη ημέρα προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε ξανά. Εφαρμόζουμε τη μάσκα για 30 λεπτά σε καθαρό δέρμα και στη συνέχεια ξεπλένουμε με δροσερό νερό.
Η μάσκα αυτή περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες για μια νεανική και δραστήρια επιδερμίδα.

 

Σπιτική κρέμα ματιών

Συστατικά:

  • Λάδι καρύδας
  • Βιταμίνη Ε.

Γεμίστε ένα δοχείο 30 ml με λάδι καρύδας. Στη συνέχεια προσθέστε το περιεχόμενο από 3 κάψουλες βιταμίνης Ε, ανακατέψτε και εφαρμόστε γύρω από την περιοχή των ματιών.
Το λάδι καρύδας είναι αντιφλεγμονώδες, αντιμικροβιακό και αντιμυκητισιακό. Η βιταμίνη Ε αντιγηραντικές ιδιότητες, βοηθάει στην προστασία του δέρματος από τον ήλιο και μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των ρυτίδων και των σημαδιών γήρανσης.

Της Δήμητρας Μπιλάλη

katevase dorean xromoselides gia paidia

Ακολούθησε το soso.gr στο Pinterest!

Visit soso.gr's profile on Pinterest.
February 15, 2014 Katerina