Έφηβοι και εξετάσεις τα σωστά βήματα για τους στηρίξετε

Η πίεση των εξετάσεων και η είσοδος σε μία ανώτερη σχολή αποτελεί μία τρομερά αγχωτική εμπειρία για κάθε έφηβο. Η ίδια η πίεση είναι πιο αγχωτική ακόμα και από τις ίδιες τις εξετάσεις. Τα παιδιά υποβάλλονται σε μία διαρκή πίεση και καλούνται να ανταπεξέλθουν στις επιθυμίες όχι μόνο των γονιών, αλλά των συγγενών, των γειτόνων, των φίλων.

Οι γονείς πολλές φορές επιβαρύνουν ψυχολογικά τους εφήβους με υπερβολικές απαιτήσεις, καταπίεση, στέρηση ελευθεριών και συγκρίσεις με άλλους επιτυχόντες. Η τεράστια βαρύτητα που δίνει η κοινωνία και η οικογένεια στις Πανεπιστημιακές σπουδές , είναι ένα ψυχολογικό φορτίο για πολλούς εφήβους, ειδικά για τους πιο ευαίσθητους.

Οι γονείς πρέπει να αντιληφθούν ότι τα παιδιά είναι αυτόνομες και ξεχωριστές προσωπικότητες τα οποία δεν έχουν έρθει στη ζωή αυτή για να εκπληρώσουν δικά τους ανεκπλήρωτα όνειρα και επιθυμίες.

efivoi agxos eksetaseis - Έφηβοι και εξετάσεις τα σωστά βήματα για τους στηρίξετε

Τι μπορεί να κάνει ένας έφηβος ενόψει των εξετάσεων;

  • Πρέπει να ακολουθεί ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, να τρώει αρκετά φρούτα και λαχανικά , να κοιμάται και να ξεκουράζεται επαρκώς. Το εξουθενωτικό πρόγραμμα των εξετάσεων πολλές φορές ‘’τσακίζει’’ και σωματικά τους υποψήφιους , για αυτό πρέπει να οπλιστούν για να έχουν μεγαλύτερη σωματική αντοχή και συγκέντρωση.
  • Δεν πρέπει να αποκοπούν εντελώς από την κοινωνική ζωή. Οι φίλοι και οι έξοδοι πρέπει και αυτοί να υπάρχουν χωρίς να φτάνουν σε υπερβολές.
  • Ο έφηβος πρέπει μέσα του να ξεκαθαρίσει ότι δίνει εξετάσεις για εκείνον. Δεν προσπαθεί να περάσει στο Πανεπιστήμιο για κανέναν άλλον, και δεν οφείλει να αποδείξει τίποτα σε κανέναν.
  • Οι γονείς πρέπει να συμπαρασταθούν στα παιδιά και να αποδεχθούν ότι δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να γίνουν επιστήμονες. Αντιθέτως, μπορούν να κάνουν γόνιμες συζητήσεις με τα παιδιά τους και να αφουγκραστούν περισσότερο τις δικές τους ανάγκες και φιλοδοξίες. Ακόμα και σε περίπτωση αποτυχίας αν το παιδί επιθυμήσει να προσπαθήσει ξανά , η ευκαιρία αυτή πρέπει να του δοθεί.
  • Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι οι έφηβοι έχουν ακόμα μία ευαίσθητη και ευμετάβλητη ψυχή. Ακόμα και αν το παιδί ήταν αναμενόμενο να αποτύχει στις εξετάσεις επειδή ήταν ‘’τεμπέλικο’’ δεν παύει να είναι ένας μοναδικός άνθρωπος με προτερήματα και ικανότητες.
  • Η αποτυχία δεν πρέπει να απογοητεύει κανέναν. Είναι απαραίτητη για την επιτυχία και την ψυχολογική ωρίμανση ενός ανθρώπου. Ακόμα και αν ένας έφηβος αποτύχει δεν ήρθε και η συντέλεια του κόσμου – η καταστροφολογία από την πλευρά των γονιών καλό θα ήταν να λείπει. Ένας έφηβος έχει ανάγκη την απόλυτη υποστήριξη και κατανόηση της οικογένειας και την ακλόνητη πίστη ότι τον αγαπούν το ίδιο, ανεξαρτήτων των επιτυχιών και των αποτυχιών του.
  • Η βοήθεια ενός ειδικού ψυχολόγου σε έναν ευαίσθητο έφηβο που βρίσκεται πριν την αρχή των εξετάσεων μπορεί να αποβεί εξαιρετικά χρήσιμη.

Δε χρειάζεται άγχος για τις εξετάσεις, στεναχώρια , φόβος. Ας οπλιστεί ο κάθε έφηβος με αυτοπεποίθηση και να γνωρίζει ότι τα όνειρα μπορούν να κατακτηθούν, όσο δύσκολο και αν είναι.

katevase dorean xromoselides gia paidia

Ακολούθησε το soso.gr στο Pinterest!

Visit soso.gr's profile on Pinterest.

Ονομάζομαι Μαρία Σκαμπαρδώνη, είμαι 23 ετών και είμαι Δημοσιογράφος. Αρθρογραφώ και κείμενά μου έχουν αναρτηθεί σε πολλά και αξιόλογα sites. Η αγάπη μου για τον αθλητισμό , με οδήγησε στο να ασχοληθώ με την πολεμική τέχνη του Taekwondo για 11 χρόνια και μάλιστα να αποκτήσω και μαύρη ζώνη. Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης μου διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία. Η γραφή είναι για εμένα ένας τρόπος ζωής, ένα ξέσπασμα και μία φυγή από την κουραστική πραγματικότητα. https://www.facebook.com/mskampardoni

March 23, 2017 Μαρία Σκαμπαρδώνη