Νόστιμες και γρήγορες συνταγές για μαρμελάδα με φρούτα της άνοιξης!

Για όσους από εσάς η μέρα ξεκινά με μια φέτα ψωμί, βούτυρο και μαρμελάδα, είναι σίγουρο ότι τις συνταγές για μαρμελάδα που ακολουθούν θα τις λατρέψετε!

Και αυτό γιατί πρόκειται για νόστιμες, εύκολες και προπάντων σπιτικές μαρμελάδες, γεμάτες από το άρωμα και τη γεύση των φρούτων της άνοιξης!

Μετά που θα εκτελέσετε τις συνταγές για μαρμελάδα αποθηκεύστε τις σε αποστειρωμένα βάζα και «ξεχάστε» τις στην κυριολεξία μες στο ψυγείο, όπου μπορούν να διατηρηθούν χωρίς κανένα πρόβλημα και για περισσότερο από ένα χρόνο, συνοδεύονται ανά πάσα ώρα και στιγμή τη φρυγανιά, το κέικ, το κουλουράκι, το τσουρέκι ή ακόμα και το γιαουρτάκι σας!

Μαρμελάδα πορτοκάλι

 

Υλικά
4 πορτοκάλια
2 λεμόνια
Ζάχαρη
1 βανίλια.

Εκτέλεση
Πλένουμε τα φρούτα μας και τα κόβουμε σε κομμάτια μαζί με την φλούδα τους. Τα καλύπτουμε με νερό σε μια λεκανίτσα και τα βάζουμε σκεπασμένα για δύο 24ωρα στο ψυγείο. Αφού περάσουν οι 48 ώρες τα αλέθουμε στο μούλτι (αφαιρώντας τυχόν κουκούτσια). Σε κάθε κούπα πολτού αντιστοιχεί μία κούπα ζάχαρη.
Βράζουμε το μείγμα φρούτων-ζάχαρης σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά, ρίχνουμε την βανίλια και στη συνέχεια τοποθετούμε την μαρμελάδα μας σε βάζα.

Μαρμελάδα μανταρίνι

 

Υλικά (για περίπου 750 ml)

1 ½ κιλό κλημεντίνες (18-22 φρούτα, ανάλογα με το μέγεθός τους)
4 φλιτζάνι ζάχαρη
6 φλιτζάνι νερό.

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα μανταρίνια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Χωρίς να τα καθαρίσουμε, κόβουμε σε λεπτές ροδέλες, κάθετα ως προς τον άξονα του φρούτου, πετώντας το κοτσάνι. Η τελευταία ροδέλα κάθε φρούτου, η οποία αποτελείται μόνο από φλούδα χρειάζεται να κοπεί ξανά σε κομματάκια.
Βάζουμε τα φρούτα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το νερό και βράζουμε χωρίς καπάκι σε δυνατή φωτιά για 20 λεπτά. Αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Βράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.

Μαρμελάδα λεμόνι

 

Υλικά
1 κιλό λεμόνια
1.100 γραμμάρια ζάχαρη
150 ml νερό.

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα λεμόνια. Τα κόβουμε, αφαιρούμε τα κουκούτσια και παίρνουμε μόνο τη σάρκα, απομακρύνοντας τις φλούδες με το άσπρο μέρος. Κόβουμε το φρούτο σε πολύ μικρά κομματάκια και στη συνέχεια παίρνουμε τις μισές φλούδες και τις βράζουμε για 20 λεπτά. Τις στραγγίζουμε, αφαιρούμε κι απ’ αυτές την ψίχα και τις περνάμε από το μπλέντερ.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα ψιλοκομμένα λεμόνια και τις φλούδες, τη ζάχαρη και το νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με μια φαρδιά ξύλινη κουτάλα και έτοιμη η μαρμελάδα λεμόνι!

Μαρμελάδα φράουλα

 

Υλικά (για 4 μέτρια βάζα)

2 κιλά φράουλες
3/4 κιλού ζάχαρη
χυμό ενός λεμονιού.

Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε μαρμελάδα φράουλα πλένουμε τις φράουλες και αφαιρούμε το κοτσάνι τους. Τις κόβουμε σε φέτες και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα εναλλάξ σε στρώσεις με τη ζάχαρη.
Αφήνουμε να ποτίσει ελαφρώς η ζάχαρη και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Όταν αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε ελαφρώς, ώστε να μην κοχλάζει το μίγμα και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται. Στην συνέχεια ρίχνουμε το χυμό ενός λεμονιού και χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά, ανακατεύοντας πού και πού.
Αφήνουμε να σιγοβράσει για μισή περίπου ώρα. Συμβουλή: Δεν πρέπει να μπει βρεγμένο κουτάλι μέσα στο μείγμα κατά τη διάρκεια του βρασμού.

Της Δήμητρας Μπιλάλη

 

katevase dorean xromoselides gia paidia

Ακολούθησε το soso.gr στο Pinterest!

Visit soso.gr's profile on Pinterest.
March 11, 2014 Katerina