Γιατί το να θέτεις στόχους είναι καλό για σένα (ακόμα και αν δεν του πετυχαίνεις)

Κάθε Ιανουάριο, οι άνθρωποι εμπνέονται για να κάνουν μια αλλαγή σε μία (ή περισσότερες) πτυχές της ζωής τους, είτε πρόκειται για την υγεία, τις συνήθειες, το σπίτι, τη σταδιοδρομία ή τις σχέσεις τους. Ενώ ένα νέο έτος είναι συχνά συνώνυμο με τον καθορισμό στόχων, η δημιουργία φιλοδοξιών για το μέλλον σας είναι επωφελής για την ψυχική σας υγεία και ευεξία οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου.

Στην πραγματικότητα, η πράξη καθορισμού στόχων – είτε επαγγελματική, προσωπική είτε και τα δύο – βελτιώνει την παραγωγικότητα, την ικανοποίηση και την προοπτική μας Επιπλέον, αυτό ισχύει εάν επιτυγχάνουμε ή όχι την επίτευξη αυτών των στόχων. Εδώ, οι ειδικοί ευεξίας εξηγούν γιατί πρέπει να θέσουμε στόχους, πώς μας βοηθούν ολιστικά και πώς να βρούμε την ασημένια επένδυση όταν δεν πετύχουμε αυτό που ελπίζαμε.

 

Γιατί πρέπει να θέσουμε στόχους, τέλος πάντων;

Από ψυχολογική άποψη, η δημιουργία στόχων εμπλέκει το δικτυωτό σύστημα ενεργοποίησης στον εγκέφαλό μας, σύμφωνα με την εμπειρογνώμονα ψυχικής υγείας Emily Rivera. Αυτό το μέρος του μυαλού μας προωθεί οργανικά τη δέσμευση και την προσοχή που απαιτείται για την αναγνώριση των βημάτων και των ευκαιριών που μας βοηθούν να επιτύχουμε τους στόχους μας. Όταν δεν κάνουμε σχεδιαγράμματα για το πώς θέλουμε να αλλάξει ή να βελτιωθεί η ζωή μας, χάνουμε τα οφέλη αυτού του μέρους του εγκεφάλου μας. «Όταν αποτυγχάνουμε να κατευθύνουμε την προσοχή μας και να επικεντρωθούμε μέσω του καθορισμού στόχων, μπορούμε πιο εύκολα να αποσπαστούμε και να χάσουμε το κίνητρο που απαιτείται για να δημιουργήσουμε τη ζωή που επιθυμούμε και αξίζουμε», εξηγεί.

Ένα άλλο ψυχολογικό πλεονέκτημα του καθορισμού στόχων είναι ότι μας προκαλεί να συντονίσουμε τη διαίσθησή μας όταν σκεφτόμαστε τις αποφάσεις μας. Πώς κι έτσι? Όλοι ξέρουμε τι θέλουμε ή τι ελπίζουμε. Είναι απλώς θέμα να αφιερώσουμε χρόνο και ενέργεια για να εφαρμόσουμε αυτές τις ελπίδες για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα, εξηγεί η Jessie Reibman, εκτελεστική διευθύντρια του The Space for Good, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού κατάρτισης και ανάπτυξης ταλέντων. Ακριβώς γράφοντας τους συγκεκριμένους στόχους που θέλουμε να τους θέσουμε σε δράση.

«Γενικά θέτουμε στόχους για να επιτύχουμε ένα αποτέλεσμα, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αλλαγή των συμπεριφορών μας», συνεχίζει. «Όσο πιο συγκεκριμένοι μπορούμε να είμαστε για αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε και πώς θα το επιτύχουμε, τόσο πιθανότερο είναι να είμαστε επιτυχημένοι».

Όταν θέτουμε στόχους, δημιουργούμε ένα σύστημα ελέγχου που βοηθά επίσης στη μέτρηση της προόδου με την πάροδο του χρόνου. Οι στόχοι χρησιμοποιούνται στον τομέα της ψυχικής υγείας ως τρόπος για να δείξει την πρόοδο, λέει η Hanna Stensby, οικογενειακή θεραπευτής. «Όταν μπορείτε να μετρήσετε πού βρίσκεστε στην αρχή και πώς αλλάζετε με βάση τους δείκτες που έχετε, μπορείτε να δείξετε την αλλαγή», λέει η Stensby. “Χωρίς να προσδιορίσουμε τι είναι αυτό που θέλετε να αλλάξετε, είναι δύσκολο να καταγράψετε αυτήν την πρόοδο.”

Λοιπόν, δεν πετύχατε αυτόν τον στόχο – τι μπορείτε να μάθετε απο την εμπειρία;

Φυσικά, δεν μπορούμε (και δεν γίνεται) να επιτύχουμε κάθε στόχο που βάζουμε. Όχι μόνο είναι εντάξει, αλλά στην πραγματικότητα παρέχει την ευκαιρία να μάθουμε και να προχωρήσουμε, πιο δυνατά από πριν. Δεν είναι ποτέ ιδανικό, αλλά υπάρχει αξία στο «αποτυχία» να επιτύχουμε έναν στόχο ή να επιμείνουμε σε αυτή την απόφαση.

«Μπορούμε να διακρίνουμε ανάμεσα σε αυτό που λειτούργησε και τι όχι έτσι ώστε να μπορεί να καλλιεργηθεί καλύτερη εστίαση, νοοτροπία και δράσεις», λέει η Rivera. «Μπορούμε να επανεκτιμήσουμε και να προσδιορίσουμε τις συνήθειες και τα πρότυπα που λειτουργούν εναντίον μας. Μπορούμε να τα ξεριζώσουμε σκόπιμα και να τα αντικαταστήσουμε με μοτίβα και συνήθειες που προωθούν την ικανότητά μας να πετύχουμε και να δημιουργήσουμε τη ζωή που επιθυμούμε ».

Στην πραγματικότητα, η διαδικασία της προσπάθειας, της αποτυχίας και της μάθησης από την αποτυχία μπορεί στην πραγματικότητα να προσφέρει περισσότερη αξία από ό, τι συνεχώς επιτυγχάνει. Η Jenny Black, αδειοδοτημένη θεραπευτής γάμου και οικογένειας και ιδρυτής της Media Trauma Care, εξηγεί ότι μερικές φορές θέτουμε έναν στόχο για τον εαυτό μας, αλλά η ζωή έχει κάτι διαφορετικό στο μυαλό. Αντ ‘αυτού, μας δίνει ό, τι χρειαζόμαστε, παρά αυτό που αρχικά θέλαμε. Αυτό είναι ένα ουσιαστικό μάθημα αποδοχής.

stoxoi nea xronia pexels freestocksorg 288394 - Γιατί το να θέτεις στόχους είναι καλό για σένα (ακόμα και αν δεν του πετυχαίνεις)

Photo by freestocks.org from Pexels

Κάντε τη διαδικασία καθορισμού στόχων εφικτή.

Αντί να βλέπετε τους στόχους σας ως τολμηρούς και απρόσιτους, ή κάτι που έχετε στο μυαλό σας μόνο στα τέλη Δεκεμβρίου ή στις αρχές Ιανουαρίου, αλλάξτε την προοπτική σας σε μια πιο ρευστή προσέγγιση. Η ιδέα είναι να σημειώσετε σταδιακή πρόοδο και μπορείτε να το κάνετε μόνο αναπτύσσοντας ρουτίνες που ενθαρρύνουν τα συνεχή κίνητρα. Εδώ είναι μερικά καλά κόλπα για να ξεκινήσετε.

1. Κάντε το στόχο σας παιχνίδι.

Η διασκέδαση και τα παιχνίδια είναι τα απόλυτα κίνητρα όταν είμαστε νέοι – και εξακολουθούν να είναι όταν είμαστε ενήλικες, ίσως ίσως σε διαφορετικές μορφές. Συμπεριλάβετε διασκεδαστικό ή ακόμα και υγιή ανταγωνισμό, στη ρύθμιση των στόχων σας. Επιλέξτε ένα μάθημα χορού που δεν μοιάζει με μια τυπική προπόνηση. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας με κάτι που σας αρέσει αν διαλογίζετε για πέντε λεπτά κάθε μέρα για μία εβδομάδα. Ή δείτε ποιος μπορεί να κάνει τα περισσότερα βήματα ανά ημέρα μεταξύ εσάς και ενός φίλου σας. «Όσο μεγαλώνουμε, τόσο περισσότερο πρέπει να κατασκευάσουμε το παιχνίδι που ήρθε φυσικά όταν ήμασταν παιδιά», εξηγεί ο Black.

2. Βεβαιωθείτε ότι ο στόχος σας εμπνέει.

Ο καθορισμός ενός στόχου που σας εμπνέει είναι το κλειδί για την επίτευξή του, σύμφωνα με τον Niseema Dyan Diemer, έναν αδειοδοτημένο θεραπευτή γάμου. Όταν φαντάζεστε ότι φτάνετε στο στόχο σας ή όταν σκέφτεστε τη δουλειά που απαιτείται για να γίνει πραγματικότητα, θα πρέπει να σας κάνει ενθουσιασμένους και ενθαρρυντικούς – όχι εκνευρισμένους ή φοβισμένους.

3. Δοκιμάστε “να είστε” αντί να “κάνετε”.

Αντί να αναρωτιέστε πού θέλετε να είστε σε πέντε χρόνια, αναρωτηθείτε ποιος θέλετε να είστε. Αυτή η απλή αλλαγή λέξης μπορεί να είναι ένας ισχυρός τρόπος για να θέσετε αυθεντικούς στόχους. Μην θέτετε στόχους για να κάνετε περισσότερα, να έχετε περισσότερα ή να γίνετε περισσότερα. Αντ ‘αυτού, δημιουργήστε φιλοδοξίες για το πώς μπορείτε να είστε η καλύτερη έκδοση του εαυτού σας.

4. Ξεκινήστε το μικρά βήματα.

Μια μέρα, θα φτάσετε στην κορυφή του βουνού, με την απέραντη θέα και την όμορφη ανατολή του ηλίου, αλλά προς το παρόν, αφιερώστε λίγο χρόνο για να θαυμάσετε τον βράχο στον οποίο ανεβαίνετε. Όταν αρχίζουμε να κάνουμε μικρά αλλά ουσιαστικά βήματα, λέει ο Reibman, είναι πιο πιθανό να συνεχίσουμε την πορία που έχουμε χαράξει. Επομένως, εάν ένας στόχος που έχετε θέσει είναι να έχετε μια πιο υγιεινή διατροφή, ξεκινήστε με το να προσθέσετε ένα λαχανικό σε κάθε γεύμα. Αυτό δεν είναι δύσκολο και μπορείτε να το προσθέσετε περισσότερα στοιχεία προς το στόχο καθώς εξοικειώνεστε με τα πολύχρωμα πιάτα σας.

https://www.realsimple.com/health/mind-mood/setting-goals-benefits

katevase dorean xromoselides gia paidia

Ακολούθησε το soso.gr στο Pinterest!

Visit soso.gr's profile on Pinterest.
January 3, 2021 Katerina